Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου (10 π.μ.3 μ.μ.) διοργανώνεται, στο Ίδρυμα Π. & Ε. Μιχελή (Βασ. Σοφίας 79), ημερίδα όπου θα παρουσιαστεί το έργο «In-Athens. Ιστορίες μιας αόρατης Αθήνας» (Τ2ΕΔΚ-01696), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Β΄ ΚΥΚΛΟΥ της Δράσης  
«ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή  Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014–2020). 

 

Έξι φορείς: ΗERMeS,  Δίπυλον, ΜΟΝUMENTA, GET, Commonspace και ο Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο δράσης του έργου In-Athens. Ιστορίες μιας αόρατης Αθήνας και κατέγραψαν, τεκμηρίωσαν, ανέδειξαν αρχαιολογικά κατάλοιπα και κτίρια του 19ου και του 20ού αιώνα της πόλης που είτε δεν είναι ορατά, είτε χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, είτε μένουν απαρατήρητα από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, πλατεία Συντάγματος και οδός Ερμού, ιστορικά και κομβικά σημεία της Αθήνας, φωτίζουν τη ζωή και την αρχαία, νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης μέσα από τις ψηφιακές εφαρμογές του έργου µε τη βοήθεια σύγχρονων συν-σχεδιαστικών εργαλείων. 

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν: 

Ένα Ψηφιακό Αποθετήριο, ανοιχτό στο κοινό, το οποίο περιέχει σε ψηφιακή μορφή παλιές φωτογραφίες, τοπογραφικά διαγράμματα, σχέδια, πορίσματα αρχαιολογικών ανασκαφών και κείμενα, όπως τα συγκέντρωσε η έρευνα. 

Ψηφιακές αφηγήσεις, σχεδιασμένες για διαδικτυακή εφαρμογή και για κινητές συσκευές, προκειμένου να χρησιμεύσουν στην ξενάγηση των περιηγητών στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Συμμετοχικές διαδικασίες, ένα εξειδικευμένο φόρουμ για ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή του κοινού με σκοπό τη διοργάνωση παρουσιάσεων, καλλιτεχνικών και παιδαγωγικών εργαστηρίων.  

Ντοκιμαντέρ όπου καταγράφηκε όλη η διαδικασία υλοποίησης του έργου In-Athens.  
Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του φορέα ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Δήμου Αθηναίων). 

 

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν ιστορίες της Αθήνας μέσα από τις διηγήσεις αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων που έζησαν και εργάστηκαν στην πόλη. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Αγγελάκου με θέμα το έργο και θα παρουσιαστούν φωτογραφίες του εικαστικού Τόλη Τατόλα από τη σειρά «Απομεινάρια μιας Πτώσης». 

 

Αφίσα - πρόσκληση

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 17:00 | Σημείο συνάντησης: Πλ. Συντάγματος (συντριβάνι).

Στο πλαίσιο του έργου In-Athens.gr | Ιστορίες μιας αόρατης Αθήνας, σας προσκαλούμε σε μια ξενάγηση στην ιστορία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, από την πλατεία Συντάγματος μέχρι και τον σταθμό «Ευαγγελισμός».

πρόσκληση

Η commonspace και η Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή παρουσιάζουν μία θεατρική παράσταση για παιδιά που δημιουργήθηκε μέσα από μία διαδικασία συμπαραγωγής με άτομα και φορείς που αγαπούν την αθέατη πλευρά της Αθήνας, στο πλαίσιο του έργου in-Athens.

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική που ζωντανεύει θρύλους και παραδόσεις του τόπου μας με τρόπο μαγικό. Αντικείμενα, εικόνες, φιγούρες και σκιές χορεύουν μαζί με τα παιδιά. Πύργοι υψώνονται και τραγουδούν σκοπούς παραδοσιακούς και τραγούδια της παλιάς Αθήνας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κράτηση θέσης εδώ

πρόσκληση

Εργαστήριο συσχεδιασμού (co-design) στην Σχολή Hill με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη δημιουργία εκπαιδευτικού οδηγού στο πλαίσιο του εμπλουτισμού των ιστοριών του in-Athens.

πρόσκληση

Εκ μέρους του Συνεταιρισμού Εργαζομένων COMMONSPACE σας προσκαλούμε, το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, στις 11:00-13:00, στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου ΜΕΛΙΣΣΑ (Σκουφά 58, Αθήνα), σε ένα εργαστήριο για την προφορική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και την τέχνη της αφήγησης, με την Ελεάνα Χατζάκη, στο πλαίσιο του έργου in-Athens”.

 πρόσκληση

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 11:30 π.μ. Σημείο συνάντησης: Πλ. Συντάγματος (συντριβάνι)

Στο πλαίσιο του έργου In-Athens.gr | Ιστορίες μιας αόρατης Αθήνας, σας προσκαλούμε σε μια ξενάγηση στην ιστορία της πλατείας Συντάγματος και της οδού Ερμού.

πρόσκληση