Εκ μέρους του Συνεταιρισμού Εργαζομένων COMMONSPACE σας προσκαλούμε, το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, στις 11:00-13:00, στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου ΜΕΛΙΣΣΑ (Σκουφά 58, Αθήνα), σε ένα εργαστήριο για την προφορική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και την τέχνη της αφήγησης, με την Ελεάνα Χατζάκη, στο πλαίσιο του έργου “in-Athens”.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιήσει η φιλόλογος και αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών, Ελεάνα Χατζάκη.
-Ποια είναι τα είδη της λαϊκής προφορικής παράδοσης;
-Πώς καταγράφουμε μια ιστορία;
-Πώς αφηγούμαστε;
Θα ακολουθήσει συζήτηση για το έργο «in-Athens - Ιστορίες μιας Αόρατης Αθήνας» καθώς και για ιστορίες, μύθους και θρύλους της Αθήνας τότε και τώρα!
Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να έχετε μαζί σας, αν επιθυμείτε κάτι από τα παρακάτω:
-Κάποιον μύθο ή θρύλο της Αθήνας που έχετε καταγράψει ή γνωρίζετε προφορικά την ύπαρξή του.
-Κάποια προφορική ιστορία που έτυχε να καταγράψετε ή να ακούσετε και σχετίζεται με την Αθήνα.
-Κάποια δική σας ιστορία σχετικά με την Αθήνα που αξίζει να καταγραφεί!
Το έργο «Ιστορίες μιας Αόρατης Αθήνας» ή αλλιώς “in-Athens”, με κωδικό Τ2ΕΔΚ-01696 είναι ένα έργο τεχνολογικής και μεθοδολογικής καινοτομίας που αναφέρεται στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας και υλοποιείται στο πλαίσιο του Β’ κύκλου «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γ.Γ.Ε.Κ., ΕΣΠΑ 2014-2020. Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή ενός -εξαιρετικής ιστορικής αξίας- αρχειακού υλικού σε μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών με τη βοήθεια σύγχρονων συν-σχεδιαστικών εργαλείων και τη σύμπραξη αξιόπιστων εταίρων που εργάζονται από διαφορετικές οπτικές στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος είναι η ανάδειξη της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας καθώς και η εμβάθυνση στις αφηγήσεις για τις οδούς και τα κτίρια της, μέσα από τη διαδρομή Βασιλίσσης Σοφίας (Χίλτον) – Σύνταγμα – Ερμού (Καπνικαρέα).
Η Ελεάνα Χατζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι επαγγελματίας αφηγήτρια-ιστορήτρια και πτυχιούχος φιλόλογος με εξειδίκευση στη Λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Έχει σπουδάσει υποκριτική σε θεατρικά εργαστήρια, φωνητική και κινησιολογία. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) πάνω στην επιμέλεια και διόρθωση κειμένων και έχει εργαστεί ως εσωτερική επιμελήτρια σε εκδοτικούς οίκους.
Η ενασχόλησή της με το λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του ξεκίνησε το 2013. Η αφηγηματική της εμπειρία ξεκινάει από το 2014 και μέχρι σήμερα περιλαμβάνει συμμετοχές σε φεστιβάλ αφήγησης ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκέψεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία, αφηγήσεις σε κοινωνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Αφηγείται σε κοινό ενηλίκων και παιδιών, ενώ έχει υλοποιήσει προγράμματα αφήγησης σε κέντρα φροντίδας ΑΜΕΑ, σε νοσοκομεία, γηροκομεία και κέντρα απεξάρτησης.
Από το 2019 σε συνεργασία με την αφηγήτρια Αγγελική Αγαλιανού επιμελείται την ραδιοφωνική εκπομπή «Δώσ’ της φούρλα να γυρίσει» με θέμα τα λαϊκά παραμύθια και τα παραδοσιακά τραγούδια.
Από το 2020 σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια εκπαίδευσης ενηλίκων δια ζώσης και διαδικτυακά σχετικά με το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης.
Το 2021 συμπράττοντας με άλλους 4 καλλιτέχνες από τον χώρο της αφήγησης και του κουκλοθεάτρου ίδρυσαν την «Miliá της Λαϊκής Παράδοσης και της Σύγχρονης Τέχνης ΑΜΚΕ».
Ακόμη, είναι Γενική Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Επαγγελματιών Αφηγητριών/-των Ιστορητριών/-ών Ελλάδας του οποίου αποτελεί ιδρυτικός μέλος.
Παραμύθια που έχει επεξεργαστεί αφηγηματικά έχουν περιληφθεί σε συλλογικούς τόμους των εκδόσεων Απόπειρα.
Το καλοκαίρι του 2022, σε συνεργασία με την Αγγελική Αγαλιανού, υλοποίησε πρόγραμμα καταγραφής μύθων και θρύλων της Επαρχίας Μαλεβιζίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλεβιζίου, συλλέγοντας μαρτυρίες της λαϊκής προφορικής παράδοσης και ιστορίας από κατοίκους των 30 χωριών της Επαρχίας Μαλεβιζίου.